Psychosomatische fysiotherapie benadert het bewegend functioneren vanuit de complexe relatie tussen fysieke, lichamelijke, psychische en sociale factoren. Puur somatisch gerichte diagnostiek is in deze gevallen geen oplossing. Ik werk als fysiotherapeut vanuit de invalshoek waarbij de psychosociale factoren een rol spelen. Fysiotherapie volgens de psychosomatiek gebruikt het lichaam als aangrijpingspunt om patiënten met spannings- of stressgerelateerde klachten te behandelen en te begeleiden. Bij psychosomatische klachten wordt er naar de klachten gekeken vanuit de lichamelijke, psychische en sociale invalshoek. De klachten worden vaak onbegrepen genoemd omdat het verband tussen de laatste 3 genoemden, niet altijd gezien wordt.Bij onderzoek wordt vaak niets gevonden omdat er vaak naar 1 aspect het lichamelijke wordt gekeken. Alle drie de aspecten kunnen een rol spelen bij de klachten en samen wordt er gekeken welke invloeden er zijn die de klachten in stand kunnen houden of de klachten doen verminderen of verdwijnen.
Aan de hand hiervan wordt het behandeldoel besproken en een plan opgesteld om het doel te bereiken, vanuit alle 3 de aspecten die invloed hebben op de klachten.
Hiervoor kunnen verschillende therapievormen worden gebruikt:
• Adem- en ontspanningstherapie
• Leefstijlcoaching
• Oefentherapie: houdings- en bewegingsoefeningen (om grenzen te ervaren en herkennen,
maar ook om bewust te voelen o.a. ten aanzien van spanning en ontspanning).
Psychosomatische klachten kunnen zich onder andere uiten in:
- Extreme vermoeidheid en/of lusteloos zijn;
- Hoofdpijn, nekpijn, rug- en/of bekkenklachten;
- Benauwdheidsklachten en/of hyperventilatie;
- Onverklaarbare spier en/of gewrichtspijn;
- Niet kunnen ontspannen, angstig of onzeker zijn;
- Het gevoel niet in balans te zijn en vitaliteit te missen.
Samen met u ga ik op zoek naar een balans tussen activiteit en rust, waarin er een balans ontstaat tussen lichaam, geest en energie niveau.
Dit kan zijn door middel van oefeningen gericht op ontspanning, de adem en/of functioneel bewegen. De oefeningen die tijdens de behandeling worden uitgevoerd worden vertaald naar het dagelijkse leven.
Tevens wordt er gebruik gemaakt van verschillende gesprekstechnieken. Een actieve en een open houding ten aanzien van de samenwerking wordt dan ook verwacht. Dit voor een optimaal resultaat van het herstel en veranderingsproces. U bepaalt zelf de doelen en het resultaat van de behandelingen.
Het resultaat kan zijn dat er een inzicht ontstaat in de oorzaak en het mogelijk in stand houden van de klachten. Of da er op een andere manier om gegaan gaat worden met de klachten. Het is mogelijk dat er meer vertrouwen ontstaan in het eigen lichamelijke functioneren met als gevolg dat het zelfvertrouwen stijgt. Het leren voelen van de psychische en lichamelijk grenzen en hierin ook actie kunnen ondernemen is mogelijk ook een van de effecten van de behandeling.
Psychosomatische Fysiotherapie
© Copyright FysioBenessere 2015 - 2018