FBbannervalprev
FBlogo

Uit onderzoek blijkt dat senioren meer risico lopen om te vallen dan jongeren. 73% van de ongevallen bij 55-plussers, waarna opname op de spoedeisende hulp volgt, wordt veroorzaakt door valincidenten. Bij ouderen boven 84 jaar is dit zelfs 84%! Zo'n val heeft nogal eens vervelende gevolgen.

Bang om te vallen
Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Daarnaast worden veel mensen na een val banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

Gevolgen
Zowel vallen als valangst kan dus grote gevolgen hebben voor de manier waarop u uw dagelijks leven invult. Zelfstandig boodschappen doen, tuinieren of andere hobby’s uitvoeren, het zijn allemaal activiteiten die in het gedrang kunnen komen door vallen of valangst.

Oorzaken
Als u al wat ouder bent, heeft u misschien last van duizeligheid, slechter zien of verminderde spierkracht. Hierdoor kunt u minder stevig op uw benen komen te staan. Gevaren in de omgeving zijn bijvoorbeeld slechte verlichting of een te lage stoel. Hoewel niet elke val voorkomen kan worden, is het zeker mogelijk om maatregelen te treffen die het risico van vallen sterk verkleinen. Denk dus niet bij voorbaat dat er toch niets aan te doen is!

Inzicht geven in risico
Hoe groot is het risico dat u valt en hoe kunt u vallen voorkomen? Wij brengen, samen met u, uw valrisico in kaart. Dit soort zaken beoordelen we aan de hand van vragen en korte testjes. Vervolgens krijgt u mondeling en schriftelijk advies over wat u zelf kunt doen om vallen te voorkomen.

Behandeling
De behandeling kan bestaan uit trainen van uw evenwicht of spierkracht wanneer individuele fysiotherapeutische behandeling en begeleiding noodzakelijk is.
Of het valtrainingsprogramma 'VALLEN VERLEDEN TIJD' in een groep, gedurende 10 lessen. Deze training is geschikt voor mensen ouder dan 60 jaar, die nog 15 minuten zonder hulpmiddel kunnen lopen.

Vergoeding
Over het algemeen worden de kosten vergoedt door uw zorgverzekeraar vanuit uw aanvullende verzekering.

Valtraining

Het speciale trainingsprogramma
'VALLEN VERLEDEN TIJD' is ontwikkeld
door de Sint Maartenskiniek in Nijmegen i.s.m. Avans Hogeschool

logoStMaartenskliniek
definitieflogoAvans

Adem- en Ontspannings
therapie (AOT)

Geriatriefysiotherapie

Psychosomatische
fysiotherapie

Runningtherapie

Leefstijlcoaching

Valtraining

© Copyright FysioBenessere 2015 - 2018